خراسان رضوی در مسیر الگوی ملی مهارت‌آموزی | توسعه هنرستان‌ها موجب افزایش رقابت‌پذیری اقتصاد کشور می‌شود

  • کد خبر: ۳۹۵۳۷۵
  • ۰۷ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۷
خراسان رضوی در مسیر الگوی ملی مهارت‌آموزی | توسعه هنرستان‌ها موجب افزایش رقابت‌پذیری اقتصاد کشور می‌شود
استاندار خراسان رضوی با تأکید بر ضرورت اتصال آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای به نیاز واقعی صنعت، خواستار نقش‌آفرینی گسترده‌تر خیرین و کارآفرینان در توسعه هنرستان‌ها شد و اعلام کرد: بدون تربیت نیروی کار ماهر، رقابت‌پذیری اقتصاد کشور و عبور از تولید رانتی ممکن نخواهد بود.

به گزارش شهرآرانیوز، استاندار خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۷ اسفند ۱۴۰۴) در نشست هم‌اندیشی با خیرین توسعه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای، بر لزوم پیوند عمیق مهارت‌آموزی با نیاز بازار کار تأکید کرد.

وی اظهار کرد: رقابت‌پذیری اقتصاد کشور بدون تربیت نیروی کار ماهر ممکن نخواهد بود.

وی با اشاره به ضعف نظام آموزشی کشور در دو حوزه فنی‌وحرفه‌ای و علوم انسانی، خواستار تبدیل شدن خراسان رضوی به الگو و صادرکننده ایده‌های نوین در نهضت توسعه مهارت‌آموزی شد.

وی با اشاره به تنگنا‌های اقتصادی و اتکای دولت به درآمد‌های مالیاتی از نقش‌آفرینی خیرین در کنار دولت قدردانی و تأکید کرد که در سطح مدیران ارشد استان همه یک مجموعه واحد برای خدمت‌رسانی به مردم هستند.

استاندار خراسان رضوی با تأکید بر اهمیت محتوای آموزشی نسبت به فضای فیزیکی مدارس، پیشنهاد داد که مدیران اجرایی، اساتید و کارآفرینان برتر کشور حداقل ماهانه یک ساعت از وقت خود را به حضور در کلاس‌های هنرستان‌ها و انتقال تجربیات اختصاص دهند تا فضایی واقعی از کار برای جوانان ترسیم شود.

مظفری با یادآوری تجربه موفق جذب هزار نیروی ماهر آموزش‌دیده در ایران‌خودرو خراسان که کیفیت تولیدات را بهبود بخشید، گفت: این اقدام اثبات کرد که بهترین راهکار برای اشتغال پایدار و ارتقای کیفیت سرمایه‌گذاری بر آموزش است.

وی در پایان هشدار داد که سیستم تولید کشور نیازمند پوست‌اندازی جدی برای خروج از اقتصاد رانتی و ورود به فضای رقابتی جهانی است و بدون نیروی کار ماهر، تولید فلج خواهد شد، و شاهد مهاجرت نیرو‌های متخصص هستیم.

افزایش چشمگیر هدایت تحصیلی به هنرستان‌ها

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی نیز در این نشست به دو چالش اساسی در مسیر توسعه آموزش‌های مهارتی اشاره کرد و گفت: نخستین موضوع عدم استفاده مدیران دستگاه‌های اجرایی از تجهیزات مازاد خود به دلیل نگرانی از ضوابط پیچیده مالی و نظارتی است.

حسن پارسی پوز پیشنهاد داد مصوبه‌ای در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تصویب شود تا دستگاه‌ها بتوانند تجهیزات مازاد خود را مستقیم و بدون تشریفات طولانی به هنرستان‌ها واگذار کنند و ارزش آن را از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی خود تسویه نمایند.

وی چالش دوم را مربوط به اعتبارات مالیات نشان‌دار دانست و از تمرکزگرایی در لایحه بودجه انتقاد کرد و گفت: در سال ۱۴۰۳ تنها نیمی از ظرفیت ۸۰۰ میلیارد تومانی این اعتبارات جذب شد که منجر به سلب اختیار تخصیص آن به استان‌ها در سال ۱۴۰۴ و اختصاص آن به پروژه‌های ملی شد.

وی خواستار بازگرداندن اختیار تخصیص این منابع به استان‌ها از سوی نمایندگان مجلس شد تا بتوان از آن برای توسعه هنرستان‌ها استفاده کرد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی بر لزوم ارتقای مهارت نیرو‌های موجود در نظام اداری کشور تأکید و بر تلاش برای دریافت سهم واقعی استان از منابع ملی با بررسی دقیق قوانین بودجه تاکید کرد.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در این نشست، فقدان باور عمیق به حوزه آموزش‌های مهارتی را یکی از آسیب‌های جدی دانست، اما همزمان استان خراسان رضوی را پیشگام در این زمینه معرفی کرد.

مصطفی اسدی گفت: میانگین هدایت تحصیلی به سمت هنرستان‌ها در استان به ۵۱ درصد رسیده که بالاتر از میانگین کشوری (۴۲.۹ درصد) است. همچنین تأسیس ۱۱ هنرستان جدید در جوار صنایع، مجموع این مراکز را به ۲۰ واحد رسانده است.

وی از موانع مالیاتی بر سر راه مشارکت خیرین انتقاد کرد و گفت اگر سقف اعتباری «بند خ ماده ۲۰» برداشته شود، بخش خصوصی آمادگی مشارکت گسترده در نوسازی و تجهیز هنرستان‌ها را دارد.

او پیشنهاد داد که در یک بازه زمانی دو ساله به صاحبان صنایع اجازه داده شود منابع مالیاتی خود را مستقیم در زیرساخت‌های آموزشی هزینه کنند تا هم مشکل تأمین نیروی ماهر صنعتگران برطرف شود و هم هنرستان‌ها به سمت استقلال مالی سوق یابند.

وی در پایان با اشاره به تجربه موفق یک هنرستان در جذب فارغ‌التحصیلان توسط واحد‌های صنعتی بر ضرورت تسهیل‌گری مالیاتی دولت و مجلس برای حضور پررنگ‌تر کارآفرینان در عرصه آموزش تاکید کرد.

تجربه عملی صنعت در تربیت نیروی کار

رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست، طرح هنرستان‌های جوارصنعت را برای حیات کارخانجات ضروری خواند و از اجرای موفقیت‌آمیز این الگو در مجموعه تحت مدیریت خود خبر داد.

محمدرضا توکلی زاده اعلام کرد: حدود ۱۲۰ جوان مستعد روستا‌های اطراف، آموزش‌های تخصصی متناسب با نیاز خط تولید را دریافت کرده و اکنون به طور کامل آماده ورود به مشاغل تخصصی مجموعه هستند.

وی تأکید کرد که این مهارت‌آموزی فراتر از تأمین نیروی کار، موجب تقویت اعتمادبه‌نفس در جوانان و تغییر نگرش فرهنگی و ارتقای معیشت خانواده‌های روستایی شده است.

وی ابراز امیدواری کرد که این فرهنگ درون‌کارخانه‌ای توسط سایر صنعتگران الگوبرداری شود تا معضل بیکاری در مناطق پیرامونی ریشه‌کن گردد. برای حضور پررنگ‌تر کارآفرینان در عرصه آموزش تاکید کرد.

نقشه راه مهارت و ظرفیت خیرین

مدیرعامل مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای، گردهمایی‌ها را نشانگر دغدغه‌ای ملی دانست و هدف غایی را جلوگیری از هدررفت سرمایه‌های انسانی از طریق مهارت‌آموزی عنوان کرد.

منصوره شریف الحسینی ۶ سال تلاش مجمع را منجر به خلق الگو‌های موفقی، چون هنرستان ناظران دانست که قابلیت تعمیم کشوری دارند و اعلام کرد که یک نقشه مهارت کاملاً عملیاتی و بومی‌سازی‌شده برای استان آماده اجراست.

درخواست‌های عملیاتی برای حمایت از توسعه مهارت

مسئول کارگروه مشارکت‌های مجمع، دو درخواست کلیدی از استاندار مطرح کرد و گفت: الزام دستگاه‌ها به تخصیص اعتبار مالیاتی و صدور دستور برای سوق دادن پروژه‌های مشمول بند (خ) تبصره ۲۰ قانون برنامه هفتم توسعه (تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام با مشارکت خیرین مشمول اعتبار مالیاتی) به سمت توسعه فضا‌های آموزش مهارتی.

محمد نصیری اهدای تجهیزات مازاد دولتی؛ ایجاد هماهنگی بین‌دستگاهی برای اهدای تجهیزات کاربردی و بلااستفاده دستگاه‌های دولتی به هنرستان‌ها و کارگاه‌ها به جای اسقاط یا فروش با قیمت ناچیز را از دیگر درخواست‌ها دانست.

در پایان این نشست، استاندار خراسان رضوی به عنوان عضو افتخاری مجمع خیرین معرفی شد. همچنین، تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه میان شرکت نیان الکترونیک (سرمایه‌گذار)، استانداری و شرکت برق منطقه‌ای برای اجرای طرح بهینه‌سازی مصرف انرژی در کولر‌های آبی دستگاه‌های اجرایی با سرمایه‌گذاری بیش از دو هزار میلیارد تومان به امضا رسید.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.